Taxele si impozitele datorate in 2025 de catre locuitorii sectorului 2 din Bucuresti au fost stabilite prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 356 din 20.12. 2024 si HCGMB nr. 362/2024. Gasiti in acest articol toate informatiile privind obligatiile fiscale locale pentru locuitorii sectorului 2, de la impozite pe cladiri, terenuri si mijloace de transport, pana la alte taxe pentru servicii speciale, precum cele pentru promovarea turistica a municipiului Bucuresti!
Taxe si impozite pentru cladiri 2025 - Bucuresti sector 2
Pentru calculul impozitelor pe cladirile din sectorul 2 Bucuresti din anul 2025 se vor aplica urmatoarele cote de impozitare asupra valorii lor impozitabile:
1. Pentru persoane fizice: - 0,1% pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa;
- 0,2%, pentru cladirile nerezidentiale;
2. Pentru persoane juridice: - 0.2% pentru cladirile rezidentiale
- 1,5% pentru cladirile nerezidentiale
Valoarea impozabila este stabilita in functie de tipul cladirii (cladire din beton armat, cu pereti exteriori de lemn, etc) si este specificata in Anexa 1 a HCGMB nr. 356 din 20.12. 2024.
Impozite 2025 pentru terenurile din sector 2 Bucuresti
Iata care sunt impozitele stabilite pe 2025 pentru terenurile din sectorul 2 Bucuresti, conform HCGMB nr. 356/2024 :
1. Pentru
terenurile intravilane, categoria de folosinta terenuri cu constructii:
- zona A: 15.427 lei/ha
- zona B: 12.811 lei/ha
- zona C: 9.684 lei/ha
- zona D: 6.626 lei/ha
2. Pentru
terenurile intravilane, alte categorii de folosinta decat terenuri cu constructii - Arabil – zona A- 42 lei/ha, zona B - 31 lei/ha, zona C - 29 lei/ha si zona D - 22 lei/ha
- Pasune si faneata -zona A - 31 lei/ha, zona B - 29 lei/ha, zona C- 22 lei/ha si zona D - 20 lei/ha
- Vie- zona A - 70 lei/ha, zona B - 52 lei/ha, zona C - 42 lei/ha si zona D - 29 lei/ha
- Livada - zona A- 79 lei/ha, zona B -70 lei/ha, zona C -52 lei/ha si zona D -42 lei/ha
- Padure sau alt teren cu vegetatie forestiera - zona A -42 lei/ha, zona B -31 lei/ha, zona C -29 lei/ha si zona D -22 lei/ha
- Teren cu ape -zona A -22 lei/ha, zona B -20- lei/ha, zona C -10 lei/ha si zona D -0 lei/ha
- Pentru drumuri si caile ferate si terenurile neproductive nu se plateste impozit.
3. Pentru
terenurile amplasate in extravilan, se datoreaza impozit dupa cum urmeaza:
- Teren cu constructii – 40 lei/ha
- Teren arabil -70 lei/ha
- Pasune-Faneata -35 lei/ha
- Vie sau livada pe rod -76 lei/ha
- Vie sau livada pana la intrarea pe rod -0 lei/ha
- Padure sau alt teren cu vegetatie forestiera -18 lei/ha
- Padure in varsta de pana la 20 de ani si padure cu rol de protectie -0 lei/ha
- Teren cu apa, altul decat cel cu amenajari piscicole – 6 lei/ha
- Teren cu amenajari piscicole -44 lei/ha
- Pentru drumuri si caile ferate si terenurile neproductive nu se plateste impozit.
Taxe si impozite locale 2025 pentru mijloacele de transport din sector 2 Bucuresti
In H.C.G.M.B. nr. 356/20.12.2024 sunt prevazute taxe si impozite locale pentru mijloacele de transport in functie de tipul de vehicul (capacitate cilindrica, vehicul de transport pe apa, remorci, etc).
Pentru
mijloacele de transport hibride se aplica o reducere de 95% la plata impozitului.
Alte taxe si impozite valabile in 2025 pentru sectorul 2 Bucuresti
In plus fata de taxele si impozitele pentru cladiri/terenuri/ mijloace de transport, au fost stabilite cote de impozitare si taxe pentru alte servicii speciale, dupa cum urmeaza:
1. Taxa pentru servicii de reclama si publicitate– 3% aplicata la valoarea serviciilor de reclama si publicitate
2. Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate: - 42 lei/m2 sau fractiune de m2- in cazul unui afisaj situat la locul in care persoana deruleaza o activitate economica
- 30 lei/m2 sau fractiune de m2- in cazul oricarui alt panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate .
3. Cota de impozit pe spectacole aplicata la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor:
- 1% - pentru spectacolul de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau alta manifestare muzicala, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna sau internationala
- 5% - in cazul oricarei alte manifestari artistice decat cele enumerate mai sus
4. Taxa pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa - 745 lei
5. Taxa pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri - 42 lei/m2 sau fractiune de m2
6. Alte taxe, precum: taxe pentru certificatele de urbanism, autorizatii de constructie si alte avize, taxe pentru utilizarea locurilor publice (de exemplu filmari, manifestari sportive), taxe pentru locurile de inhumare, dar si alte taxe locale precum vizitarea muzeelor, caselor memoriale sau a monumentelor istorice.
Taxa speciala pentru promovarea turistica a Municipiului Bucuresti
Aceasta a fost stabilita prin HCGMB nr. 362/2024 si este se calculeaza aplicand cota de impozitare de
1 % la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.
Persoanele fizice si juridice - rezidente si nerezidente, (inclusiv detinatorii platformelor online de intermediere a serviciilor de cazare) prin intermediul carora se realizeaza cazarea vor avea obligatia ca in documentele utilizate pentru incasarea tarifelor de cazare sa evidentieze distinct taxa speciala incasata pentru promovarea turistica a municipiului Bucuresti .
Platitorii taxei speciale pentru promovarea turistica sunt persoane care beneficiaza de servicii de cazare in toate structurile de primire turistica cu functiune de cazare de pe raza Municipiului Bucuresti. Prin structura de primire turistica cu functiune de cazare se intelege: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane turistice, bungalow-uri, sate de vacanta, carnpinguri, popas turistic, casute de tip camping, apartamente si camere de inchiriat in locuinte familiale, nave fluviale si maritime inclusiv pontoane plutitoare, pensiuni turistice si unitati cu functiune de cazare turistica, conform prevederilor legale, clasificate, in curs de clasificare sau neclasificate de Ministerul Turismului.
Structura de primire turistica cu functiune de cazare sau operatorul intermediar, au obligatia de a depune lunar o declaratie decont la Directia de Impozite si Taxe Locale a sectorului in raza caruia este situata respectiva unitate, pana la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a incheiat sejurul turistului.
Hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru taxele si impozitele locale din sectorul 2
HCGMB nr. 356/2024 – in aceasta hotarare veti gasi taxele si impozitele pe cladiri/terenuri/mijloace de transport pentru Bucuresti (inclusiv sectorul 2) pentru anul 2025, dar si alte taxe speciale mentionate mai sus. Mai jos este un extras din acest document:
HCGMB nr. 356/2024 poate fi consultata in intregime AICI » HCGMB nr. 362/2024 – aici veti gasi detalii despre aplicarea taxei de promovare turistica a municipiului Bucuresti.
Documentul poate fi gasit AICI>>>. Plata taxelor si impozitelor din sector 2 Bucuresti: unde si cum se pot plati
Plata taxelor si impozitelor din sector 2 Bucuresti se poate efectua:
- In numerar prin cele 83 de ghisee informatizate ale oficiilor postale situate pe raza Municipiului Bucuresti.
- Online cu card bancar, prin Sistemul National Electronic de Plati la adresa www.ghiseul.ro
- In statiile Selfpay, amplasate in Bucuresti si Ilfov. Plata se realizeaza prin scanarea deciziei de impunere sau prin completarea C.N.P.-ului contribuabilului. Nu se incaseaza comision.
- Plata prin mandat postal
- Plata prin intermediul serviciului Westaco Express implementat in statiile de benzina O.M.V. din toata tara. Se poate plati cu numerar in baza actului de identitate.
- Plata prin banci cu ordin de plata utilizand sistemele electronice de plati ale acestora (internet banking, home banking, etc.)
- Plata online, cu card bancar, prin sistemul propriu de plati electronice
Toate detaliile despre modalitatile de plata a taxelor si impozitelor pentru sectorul 2 Bucuresti gasiti
AICI>>
ATENTIE! Este important de stiut ca pentru plata cu anticipatie a taxelor si impozitelor pana la data de 31 martie 2025, se acorda o
reducere de 10% pentru plata integrala a impozitului pe cladire, impozitul pe teren si impozitul pe mijloace de transport.